Alla inlägg den 11 februari 2010

Av smoothie - 11 februari 2010 17:08

just det igår från 20 var ja tvungen att fasta ingen mat ingen dryck ingenting i 12 timmar :( plus så fick ja inte gå på toaletten timmarna innan undersökningen heller så snacka att man var kissnödig när man vaknade fick vänta till undersökningen var över fy det var jobbigt snacka om att blåsan var överfylld .


Går in i den magiska veckan nu :) enligt min bm så är ja i v 11+0 alltså v 12 jippie :) men om man kollar på FL uträkning som passsar bättre när jag blev gravid så är ja bara 10+4 kommer inte exakt ihåg när ja fick min sista mens den var mellan den 26-29 men just nu lyssnar ja nog på min bm :) för då e ja ju i v 12


Uträkning utgår från dagens datum: Tors 11 feb 2010.
Din graviditet startade Tors 26 nov 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 10 dec 2009 (ägglossningen).

 

Du är på dag 78 av 280. (27,9%).
Du är i vecka 12.
Du har gått 11 fulla veckor och 0 fulla dagar (v11+0).
Du är i 3:e kalendermånaden.
Du är i 3:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Ons 1 sep 2010
Du har 202 dagar kvar till beräknad förlossning.



Vecka 12

Kroppen:
Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.
Nu har du säkert haft ditt inskrivningssamtal med din barnmorska. Om inte så är det hög tid nu.

Fostret: Fostret är cirka sex centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

Ha koll på vad du äter
Listeria och toxoplasma är två infektioner som kan smitta via mat. Risken att smittas är liten, men om man skulle bli smittad kan infektionerna orsaka skador på fostret eller missfall. Enligt Livsmedelsverket dör båda bakterierna om maten hettas upp riktigt ordentligt. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, medan listeria överlever frysning. Det är viktigt att känna till smittorisken, men det är väldigt ovanligt att utsättas för smittan i Sverige.

Här är några fler råd som kan minska smittorisken:
Förvara kylvaror kallt.
Gravad och rökt fisk samt sushi är bäst att äta nygjort.
Undvik rått kött. Se till att köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt är genomstekt.
Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
Torkat, kallrökt eller gravat kött, exempelvis parmaskinka eller salami, bör frysas i tre dygn innan du äter det.
Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk.
Källa: Livsmedelsverket

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.



Av smoothie - 11 februari 2010 12:28

Fick en återbudstid till ul för magen så idag var jag och gjorde ett ul så man får se vad läkaren säger om dom hittade något speciellt . Man kan ju hoppas att dom hittar nått så man kan veta vad det är för fel på magen o så.
För det här är grymt jobbigt o gå ha ont i magen


Har oxå varit på mödravåden idag tagit blodprov till alla tester och till själva kub-testet så det är bokat nu väntar man bara  på få vilken tid , sen skickade hon iväg remiss för rul så det borde komma nästa vecka .. önskar att den här tiden till juni kan gå fort så man kan ta ut all semester o så.


Hoppas det inte tar för lång tid innan man får reda på vad det kan vara för något .


Nu blir det lite mat o bara ta det lugnt har farit flängt hela morronen känns det som

Ovido - Quiz & Flashcards